12.09.18

Diàlegs del catalanisme popular

Un any després del ple dels dies 6 i 7 de setembre al Parlament de Catalunya, la Fundació organitza un acte per fer balanç d'aquells dies amb un dels seus protagonistes al Parlament, Joan Coscubiela.

Un dia després de la Diada Nacional de Catalunya, el 12 de setembre la FNH va celebrar un acte per fer balanç, un any després, incidint a més en els fets que van tenir lloc en el ple del Parlament de Catalunya celebrat els dies 6 i 7 de setembre. Uns fets que van marcar un punt d'inflexió, a partir de la intervenció del llavors diputat Joan Coscubiela. Amb la voluntat d'analitzar i fer balanç també vam comptar amb Marta Ribas i Marc Andreu.

L'acte Diàlegs del catalanisme popular va iniciar-se amb la intervenció de la presidenta de la FNH Dolors Comas d'Argemir qui va reclamar diàleg tot recordant i reivindicar el catalanisme popular d'un sol poble del qual ens parlava Josep Benet.

Marc Andreu, va començar la seva intervenció citant unes paraules del qui va ser exsecretari general del PSUC, l'Antoni Gutiérrez Díaz, l'any 1980, on parlava del catalanisme popular i que per Andreu li donen peu a parlar de la poca tasca que s'ha fet en relació al que significa el catalanisme popular, per ell aquesta manca de reflexió sobre el catalanisme popular ha donat com a resultat que s'hagi esquivat el debat i que no s'hagi reivindicat el significat de la Diada de l'11 de setembre de 1976 a Sant Boi.

Joan Coscubiela es diu que des de fa 6 anys cada Diada Nacional marca un horitzó, i de com l'estratègia de la unilateralitat ha confirmat la seva inviabilitat. Va reivindicar de nou la via del referèndum pactat, i de com costa defensar aquesta via, ja que s'han creat expectatives que no es podran complir. Coscubiela ens va parlar també de la complexa situació de Catalunya, per ell no només està fracturada en dos trossos, la força que cohesionava el catalanisme popular ha saltat pels aires.

Per Cosucubiela, la solució a l'actual conflicte està més lluny que ara fa dos anys, precisament per la fractura nacional que ha comportat aquesta situació. Per això s'haurà d'intentar contribuir a una sortida, una sortida que encara que sigui molt complicada arribi abans que la situació no sigui irreversible. Proposa treballar per mantenir viva la perspectiva de la sortida al conflicte.

Marta Ribas va reflexionar sobre la gran mobilització de l'independentisme i que això demostra la persistència del moviment. La diferència amb altres anys és el fracàs de la via unilateral, Ribas ens parla també de la petita finestra que s'ha obert amb el nou govern de l'Estat i amb el canvi d'actitud.

Ribas va reivindicar el paper de Joan Coscubiela el 6 i 7 de setembre de 2017 al Parlament de Catalunya perquè ens va representar com a ICV però també a milions de persones, i perquè cal seguir perseverant en una tradició política que va ser la del PSUC i més tard ICV, d'un sol poble i aliances d'esquerres. Marta Ribas va parlar que cal continuar treballant per construir un 11 de setembre de tots, popular, plural i catalanista