24.10.18

El Senat aprova una iniciativa d'ECP per introduir l'aporofobia en el Codi Penal

Joan Comorera: “Aquesta iniciativa és fonamental per donar visibilitat i protecció a aquestes persones invisibles en la nostra societat, una societat castigada per una pobresa que es va estenent, encara que ha d'anar acompanyada d'un altre tipus actuacions via educació i via recursos”

La Cambra alta ha aprovat avui amb el suport de tots els grups polítics la presa en consideració d'una Proposició de Llei Orgànica per reformar la Llei Orgànica 10/1995, de 2 de novembre, del Codi Penal, promoguda per Units Podem - En Comú Podem - En Marea, amb l'objectiu d'introduir la aporofobia com a delicte d'odi.
Aquesta modificació del Codi Penal, defensada pel senador d'En Comú Podem Joan Comorera, pretén corregir el buit legal existent en aquest sentit. Ja en 2006, el Tribunal Suprem va assenyalar en la sentència 1160/2006 l'absència de la aporofobia en els supòsits inclosos en l'article 22.4 del Codi Penal.
“Aquesta iniciativa és fonamental per donar visibilitat i protecció a aquestes persones invisibles en la nostra societat, una societat castigada per una pobresa que es va estenent, encara que ha d'anar acompanyada d'un altre tipus actuacions via educació i via recursos”, ha explicat Joan Comorera.
D'aquesta manera, aquest apartat del Codi Penal quedaria formulat de la següent manera: “Cometre el delicte per motius racistes, antisemites o una altra classe de discriminació referent a la ideologia, religió o creences de la víctima, l'ètnia, raça o nació a la qual pertanyi, el seu sexe, orientació o identitat sexual, raons de gènere, raons de aporofobia o d'exclusió social, la malaltia que pateixi o la seva discapacitat”
Des de fa unes dècades, malgrat que acaba de ser reconeguda per la Real Acadèmia Espanyola, l'aporofobia és el terme que tracta de donar nom a un fenomen molt estès i invisibilizado en la societat: el rebuig cap als pobres, és a dir, una fòbia que representa la por cap a aquest col·lectiu, que també interpretar-se com l'odi, la repugnància o hostilitat.
En els últims anys s'han produït situacions d'agressions i discriminació a persones sense llar. No obstant això el Codi Penal no contempla dins dels delictes d'odi com a agreujant la situació soci-econòmica de les víctimes, a pesar que és evident que aquesta situació les fa especialment vulnerables. Segons les dades que aporta Hatento, l'Observatori de Delictes d'Odi contra Persones Sense Llar, el 47% d'aquest col·lectiu ha estat víctima d'atacs per aquesta raó.