25.05.16

"La salut, dret en venda?" es presenta a Girona

Aquest dimarts va tenir lloc al Centre Cívic Pla de Palau la presentació del darrer número de la Revista Nous Horitzons, “La salut, dret en venda?” que recull diferents articles en format de monogràfic, abordant els reptes del sistema sanitari davant d'uns governs i una societat que veuen com la sanitat és tractada com una oportunitat de negoci

L’acte va comptar amb Marta Ribas, coordinadora d'ICV, diputada de CSQP i també coordinadora d'aquest número, Marc Vidal, diputat al Parlament per Catalunya sí que es pot i president d'ICV a les comarques Gironines, Pere García, membre de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i treballador a l’Hospital de Blanes, i, presentant l’acte, Eugènia Pascual, coordinadora d’ICV a la ciutat de Girona.

Marta Ribas va encetar la presentació explicant el perquè de la necessitat d’un número com aquell. Va comentar que estem en un moment en un moment que la necessitat d’inversió pel sistema sanitari ha augmentat si mirem 10 anys enrera, en canvi els recursos que s’hi destinen han disminuït i això ha fet que minvi perillosament el funcionament del nostre sistema sanitari que, alhora, si s’aguanta és gràcies als esforços dels propis professionals. Marta va destacar que cal revertir aquesta situació empoderant a la ciutadania perquè sigui present tant en els organismes de més amunt, com el CatSalut, com els del costat de casa, els CAP de cada barri. La ciutadania ha de participar en la presa de decisions de la gestió del seu sistema de salut i la transparència n’és clau. Va explicar com des del parlament s’havien aturat moltes coses però va destacar, com també ho va fer Marc Vidal en la seva intervenció posterior, que cada pas és difícil donada l’opacitat i la falta de voluntat per facilitar les dades que es demanen per tal de conèixer exactament el funcionament i l’estat que es troba el nostre sistema sanitari. Marta va acabar comentant que és en l’atenció primària i la comunitària que cal posar prioritat a l’hora de lluitar per revertir la pèrdua de drets de la ciutadania que va encetar principalment el conseller Boi Ruiz.

Marc Vidal, per la seva banda va obrir la seva intervenció amb el cas del Trueta i va plantejar que calia posar-se d’acord entre tots, sigui si s’ha de fer un edifici nou o no o on caldria fer-lo, per tal d’elaborar una proposta conjunta que reculli els interessos de tota la ciutadania i les institucions o associacions relacionades amb l’àmbit de la salut a Girona. Va enllaçar amb la qüestió de fons que sempre hi ha en matèria de sanitat i és la manca de recursos econòmics. Vidal va comentar que no sempre era que faltaven sinó que calia posar atenció en on es destinaven aquests diners. Va posar l’exemple del cas de les mútues laborals i els 2.000.000 d’euros que haurien de pagar per les malalties professionals i que en comptes d’això és la sanitat pública les qui posen aquest import.

La darrera intervenció va ser la de Pepe García que va explicar que la gran mentida de Boi Ruiz de fer-nos creure que necessitem una mútua va ser l'inici de la privatització del sistema. Aquesta tolerància ha estat la que d’alguna manera ha permès que se cedeixin edificis públics a mútues privades que d’una altra manera no podrien pagar un edifici i que a més a més, pel fet d’estar pagant una mútua privada, els seus clients tenen prioritat respecte dels que no tenen els serveis contractats. Pepe va assenyalar un seguit de casos coneguts tant dins de l’informe Crespo com més actuals. Va acabar la seva intervenció que ràpidament es va convertir en debat de preguntes, respostes i comentaris per part del públic dient que la transparència és la clau. Fet que els dos diputats van estar d’acord.