18.07.16

Quarta edició de l'Escola Estiu Formació i debat. “Reflexionar per avançar”

Aquest cap de setmana ha tingut lloc la quarta edició de l’Escola d’Estiu de la Fundació Nous Horitzons sota el títol “Reflexionar per avançar”, amb interessants taules de debat i tallers formatius. Com anteriors edicions l'escola d'estiu s'organitza de forma conjunta amb la Green European Foundation (GEF)

L’edició d’enguany  ha tractat sobre l’evasió fiscal, el futur d’Europa després del Brexit, el cas dels papers de Panamà, l’humor a la política després de la llei mordassa i els resultats de les eleccions el 26J.

La sessió inaugural de divendres va comptar amb la participació de l’eurodiputat Ernest Urtasun, del grup dels VERDS-ALE al Parlament Europeu, de Miguel Alba, responsable de Fiscalitat i Sector Privat d’Oxfam Intermon i de Raphäel Halet que va ser un dels descobridors de l’affaire ‘luxleaks’ i a qui Urtasun ha qualificat “d’heroi contemporani”. Miguel Alba ens va parlar de l’actual model fiscal que provoca grans índexs de desigualtat; de  quina fiscalitat tenim a Espanya i de les propostes que fan des d’Oxfam Intermon per acabar amb aquesta fiscalitat injusta,  entre les propostes va destacar la necessitat d’una llei contra l’evasió fiscal. Raphäel Halet en un relat colpidor ens va explicar com un dia decideix denunciar les practiques d’evasió  de capitals que es duien a terme a Luxemburg, destapant el que es va anomenar  cas LuxLeacks, com  va veure amenaçada la seva vida i la de la seva família i  les pressions rebudes per la seva actuació. Ernest Urtasun, a banda de l’homenatge públic que va voler fer evident a Raphäel, ens va explicar l’esborrany de la directiva que estan treballant des del Grup Verd al Parlament Europeu per protegir a les persones que informen de casos de corrupció i que, actualment es troben totalment desprotegides a nivell legal.

La sessió de dissabte es va iniciar amb diversos tallers formatius, un sobre “ l’Europa després del Brexit. Anàlisi perspectives de la UE” ofert pel doctor en Relacions Internacionals de la UAB, Oriol Costa; un altre sobre la “Censura i l’autocensura” en el que vam comptar amb la participació de destacats artistes gràfics com FER, KAP, J.L Martin i Raquel GU i el darrer sobre “Un nou model econòmic” on el coordinador del darrer  número de la Revista Nous Horitzons “Economia: Nous camins” va presentar, juntament amb altres autors, diferents continguts del número. Per la tarda, els tallers formatius van tractar sobre “L’estat del Benestar” ofert per Ricard Gomà, doctor en Ciència Política i director de l’Institut d’Estudis Metropolitans i un altre sobre les Experiències de la confluència en poblacions com Mollet del Vallès, Sabadell i Tortosa.

La Taula de debat polític va girar entorn a la valoració i anàlisis dels resultats el 26J, on vam comptar amb la participació de Marta Ribas, coordinadora nacional d’ICV, Josep Vendrell diputat d’ECP, Gemma Ubasart, professora de Ciència Política de la Universitat de Girona, d’Andrés Gil, redactor en cap de Política de ElDiario.es i de José Fernández Albertos, doctor en Ciències Polítiques per la Universitat de Harvard.  Tots els ponents ens van oferir dades de les diferents causes en la davallada de vots de Podem i les confluències en les passades eleccions al Congrés. Amb interessants reflexions sobre els reptes que cal treballar per la consolidació d’aquest nou espai. Felicitant-nos dels enormes resultats, malgrat les expectatives inicials. 

Podeu trobar l’streaming de les dues taules de debat i del taller sobre “Sàtira amb mordassa: vinyetes davant la censura i l'autoensura" al nostre Canal YouTube.