15.02.18

Presentació de la Revista Nous Horitzons 261 "Catalunya, Espanya, Europa: un debat en temps de canvi"

Catalunya, i ara què? Amb aquesta pregunta ens vam donar citar ahir dimecres 14 de febrer per presentar el núm. 216 de la Revista Nous Horitzons "Catalunya, Espanya, Europa: un debat en temps de canvi".

L'acte va comptar amb un cartell de luxe que va aplegar un nombrós públic amb ganes d'escoltar-los. Van participar l'escriptor Jordi Amat, Xavi Domènech, coordinador nacional de Catalunya en Comú, David Cid, coordinador nacional d'ICV i  Paola lo Cascio, historiadora i coordinadora del número.

Paola lo Cascio va plantejar alguns interrogants a partir dels quals els ponents van exposar les seves reflexions. Tots van coincidir en el valor del número per la seva transversalitat i pels continguts que conté.

Paola lo Cascio ens parla de la importància del número com a eina útil perquè els continguts van més enllà de la política a curt termini; per les contribucions que expressen temes més amplis i en l'elecció de les col·laboracions. Lo Cascio subratlla la importància d'aquestes veus sobretot perquè es troben juntes en un mateix espai que dibuixa "un escenari original, solvent i autònom", també subratlla la importància de l'escenari: Catalunya, Espanya, Europa perquè no és possible obviar cap d'aquests contextos.


El debat es va encertar amb la pregunta ¿i ara què?. En la seva resposta  Jordi Amat ens interpel·la amb una altra pregunta, cal saber on som, i alhora per donar resposta cal saber interpretar què va passar l'1-O. Amat apel·la a la necessitat de refer converses.


David Cid posa l'èmfasi en la necessitat de construir espais socials i transversals, amb acords de mínims com per exemple la llengua. Remarca la importància de CCOO com agent sociopolític per la construcció d'aquests espais. Proposa impugnar, ara sí, sense complexos el procés i construir un projecte que doni esperança i un horitzó possible a la societat catalana.


Xavi Domènech ens parla de la situació actual, on no hi ha perspectiva de futur i on el combat es mou per tant en el legitimisme. Ens parla de la situació de llarg bloqueig polític que viurà Catalunya i apel·la també a la necessitat de solucionar aquest bloqueig amb la creació d'espais que vagin més enllà dels espais de diàleg i amb actors diferents als polítics. Aborda als valors del federalisme per construir el nou catalanisme.


Un segon interrogant que adreça Paola lo Cascio als ponents va ser ¿com pot servir en tot aquest procés el catalanisme? Per Jordi Amat el catalanisme ha de seguir sent un espai de trobada, David Cid ens diu que el catalanisme tal com era concebut abans ja no existeix, s'ha trencat i apel·la a que cal recosir el catalanisme popular, per Domènech  s'ha de recuperar el catalanisme compartit en termes polítics, socials i econòmics.