07.06.17

Presentació del llibre "Vida y muerte de Petra Kelly" a Barcelona

La presentació del llibre “Vida y muerte de Petra Kelly” de Sara Parkin va tenir lloc dimarts 6 de juny a la llibreria Alibri de Barcelona, vam comptar amb la participació de Joan Herrera, director de formació de quadres de CCOO i advocat i de l’historiador Enric Prat.

La presentació de l’acte va anar a càrrec de la presidenta de la FNH, Dolors Comas d’Argemir. Comas ens va parlar de la importància de Petra Kelly per l’ecologisme i per la política europea, i va agrair la tasca de traducció i edició del llibre per tal que la figura de la malaurada activista i política alemanya no caigui en l’oblit.

Joan Herrera va començar la seva intervenció amb la reflexió de com l’ecologisme es troba avui dia fora de l’agenda política i de com en la figura de Petra Kelly, al igual que la dels herois i heroïnes, trobem l’element de patiment que encara la feia més atractiva. Per Herrera cal destacar que Petra Kelly va ser qui va situar l’ecologisme i el pacifisme en el centre del debat polític. Qui va practicar una nova forma de fer política, més franca, més honesta amb una  nova expressió de lideratge a l’hora que es reivindicava com l’antilíder. En definitiva ens parla de les contradiccions del personatge. Fruit d’aquestes contradiccions trobem també la forma en la que va morir, una dona feminista que acaba morint com a expressió, segons molts testimonis, de la violència de gènere; de la solitud a l’hora de morir d’una líder, on ningú la troba a faltar i ningú la truca al llarg de les tres setmanes prèvies a que trobessin el seu cos. Herrera ens apel·la, què faria Petra Kelly avui? Acaba la seva intervenció reconeixent la seva aportació a l’ecologisme polític i a l’Europa dels anys 80.

Enric Prat va centrar-se en la trajectòria política de Petra Kelly, ens explica la seva trajectòria de participació activa en el moviment ecologista i en el Parlament alemany, per tant des del moviment social en un partit polític alternatiu i des d’una de les principals institucions democràtiques de l’Estat, el que li va proporcionar visions diferents de la forma de fer política.

Va fer repàs de les idees centrals que vertebren l’ideari polític de Petra Kelly, que van ser  la no violència, el pacifisme, l’antimilitarisme, l’ecologisme, el feminisme, els drets humans i la justícia social. Ens destaca també la seva proposta de transformació del sistema econòmic capitalista, de l’Estat democràtic i de les relacions interpersonals, la defensa d’una democràcia representativa i popular, descentralitzada i fonamentada en l’ètica i la consideració de que la transformació de les persones és una condició necessària per la transformació de la societat. Text íntegre de la intervenció d’Enric Prat traduït al castellà i publicat a la revista SinPermiso 11/06/2017 http://www.sinpermiso.info/printpdf/textos/las-ideas-de-petra-kelly-sobre-politica-y-democracia