27.06.18

Presentació del darrer numero de la Revista Nous Horitzons “Marx, democràcia i comuns”

L’acte va comptar amb la participació del coordinador del número Edgar Manjarín, la presidenta de la FNH, Dolors Comas d’Argemir, de Joaquim Sempere, col·laborador del número i de la geògrafa Nuria Benach

La presentació del darrer número de la revista Nous Horitzons dedicat a la figura de Marx en motiu del bicentenari del seu naixement va tenir lloc dimecres 27 de juny i va comptar amb la participació del coordinador del número i col·laboradors del mateix.

Edgar Manjarin, coordinador del número, va iniciar la seva intervenció donant les gràcies a la Fundació Nous Horitzons per l’oportunitat de plasmar en un número monogràfic sobre Marx certes idees que el confereixen com un número sorprenentment compacte. Manjarín ens va parlar de què podem trobar en aquest número, incidint en dues idees a tenir en compte avui sobre la figura de Marx: la grandesa de Marx com a científic social i com a pensador polític.

Joaquim Sempere, col·laborador del número, va parlar sobre l’ecologisme i marxisme, Sempere ens va dir que avui sabem que les teories de Marx i Engels, gràcies a l’anàlisi de Manuel Sacristan, son ecologistes, primer per la inclusió de la noció de metabolisme, en aquest sentit ens fa notar com al Capital es parla de metabolisme “el comunisme regularà conscientment el metabolisme de la lluita de classes” i en segon lloc, per la preocupació de l’agricultura i l’esgotament de la terra en la teoria marxista.

Dolors Comas, presidenta de la FNH, va encarregar-se de parlar sobre marxisme i feminisme, relacionant-lo amb la ressenya publicada al número del llibre de Silvia Federicci. Comas comença dient que sovint marxisme i feminisme s’han donat l’esquena, fa esment a les crítiques del moviment feminista a la teoria marxista, quan Marx va pensar tota la lògica del capitalisme des de l’òptica de l’home industrial. Però Comas també apunta que avui feminisme i marxisme han d’anar junts, perquè si no incorporem el pensament feminista no hi ha evolució de la societat. Per això, fent referència a l’article de Silvia Federicci, explica la necessitat que marxisme i feminista vagin junts.

Núria Benach ens va oferir un altre punt de vista, posant l’òptica en la geografia. Benach ens explica com la influència de Marx en la geografia va ser molt potent a partir dels anys 70, herència que es manté avui dia. Benach ens va parlar en la rellevància de la perspectiva geogràfica en els escrits de Marx, on trobem moltes referències sobre el canvi geogràfic i marxisme. En la seva intervenció va fer referència a David Harvey, geògraf, quan lliga marxisme i geografia en el sentit que els canvis, el moviment ha de passar en algun lloc; també ens parla del desenvolupament geogràfic desigual com a necessitat del capitalisme i la idea de Harvey “d’acumulació per despossessió”.

Després de les intervencions es va originar un debat amb el públic assistent.