19.04.17

La política del comú

El número 215 de la Revista Nous Horitzons monogràfic sobre "La política del comú" ha estat coordinat pel nou director de la Revista Marc Parés.

En el darrer número de la Revista Nous Horitzons "La política del comú" trobarem diverses reflexions com la de David Algarra entorn la història del comú català; la de Sergio Villamayor, Giacomo D'Alisa i Gustavo García-López sobre la teoria dels comuns, la defensa dels béns comuns de Laia Forné i Rubén Martínez, el tractament del comú com a oportunitat municipalista de Mauro Castro i Marc Martí-Costa, o la de Mara Ferri  sobre com la politica del comú situa a les persones i la comunitat en el centre de la política. En un pla experièncial trobem els escrits de Moisès Subirana sobre aigua i democràcia, l'experiència de l'habitatge  públic no estatal a Dinamarca de Lorenzo Vidal-Folch, els comuns digitals de Joan Subirats, les experiències dels espais autogestionats de Iolanda Bianchi, la gestió dels boscos i pastures d'Oriol Beltran i Isamel Vaccaro i les tendències i reptes del cooperativisme  a Catalunya de Perfecto Alonso.

En altres apartats com el clàssic trobarem l'escrit de l'economista Emili Gasch de l'any 1977 que ja parlava sobre l'autogestió, la conversa amb el professor de sociologia i autor del llibre Comú: assaig sobre la revolució al segle XXI  Christian Laval i l'article del polític i publicista belga Dirk Holemans sobre la Diversitat institucional per crear societats resilents.

Com diu el coordinador del número a la seva presentació, Marc Parés, "... un monogràfic que pretén aportar diferents visions i exemplificacions sobre una nova forma d'entendre l'abordatge dels problemes col·lectius en el moment actual.Enfront les insuficiències d'un Estat que, massa sovint, s'alia amb el mercat per satisfer interessos privats, la política  del comú emergeix com un principi polític en defensa de la col·lectivitat, una alternativa que té per objectiu recuperar allò públic i situar-ho sota un veritable control ciutadà..."