26.07.18

Jornades Nou Curs Polític. Articular sobiranies en un escenari de canvi

Els propers 14 i 15 de setembre tindran lloc les "Jornades Nova Època. Un espai de debat i reflexió en Comú" amb l'objectiu de reflexionar i debatre sobre com articular sobiranies en un escenari de canvi

En els darrers mesos la política catalana i espanyola han viscut nous girs inesperats, dibuixant-se un nou escenari de canvi per a un inici de curs polític en el que, amb les eleccions municipals i europees a la vista, poden obrir-se nous camins i, qui sap, si noves solucions. Un curs polític que arriba amb grans problemes sobre la taula: l’accés a l’habitatge, l’atur i la precarietat laboral, la violència masclista, l’oligopoli energètic, la intolerable crisi dels refugiats al Mediterrani o la deriva neoliberal i els dèficits democràtics de la UE. Un curs polític, però, que també arriba amb noves oportunitats derivades de les noves geometries parlamentàries a Catalunya i a Espanya, i amb el repte de canviar Europa i construir, amb les ciutats i pobles del canvi, una nova hegemonia municipalista arreu del territori. El taulell de joc s’està sacsejant a totes les escales, i això obliga a tots els actors a ressituar-se.

En aquest context hem vist com, enfront a les noves incerteses de la societat actual, la manca de voluntat per deixar enrere el model neoliberal ha fet ressorgir el risc de respostes totalitàries, nacionalistes excloents i anti-democràtiques. Des dels alçaments urbans del 2011 arreu del planeta, però, sabem que l’abordatge dels grans problemes complexos d’aquesta nova època passa per radicalitzar la democràcia, perquè la ciutadania guanyem sobirania popular i col·lectiva en tots els àmbits que afecten les nostres vides. Al mateix temps, també hem après que en un món de múltiples interdependències i especificitats territorials, les sobiranies han de poder interactuar entre les diferents escales i nivells de govern, a la vegada que s’han de poder adequar a cada realitat temàtica, històrica i geogràfica. Articular les sobiranies és, doncs, un dels grans reptes d’aquesta nova època.

Les jornades que aquí es presenten tenen per objectiu incentivar el debat sobre l’articulació de sobiranies populars entre diferents escales territorials, alhora que pretenen aportar llum i reflexió sobre el paper de l’espai dels comuns en aquest nou escenari de canvi.