16.09.16

"La infància del PSUC (1936-1939). El retorn dels papers de Salamanca" s'inaugura a Mataró

L’exposició "La infància del PSUC (1936-1939). El retorn dels papers de Salamanca" pot visitar-se a l’Ateneu de la Fundació Iluro fins al 12 d’octubre.

El passat dimarts 13 de setembre va quedar inaugurada l’exposició “La infància del PSUC (1936-1939). El retorn dels papers de Salamanca”, que podrà visitar-se a l’Ateneu de la Fundació Iluro fins al 12 d’octubre organitzada per la nostra enitat. En el marc de la mateixa, tindran lloc tres taules rodones:

– Dimarts, 20 de setembre, a les 7 de la tarda, al mateix espai de l’exposició: “La gent del PSUC als moviments socials, els darrers anys del franquisme”

– Dimarts, 27 de setembre, a les 7 de la tarda: “Comunistes a les obres i a les fàbriques”

– Dimarts, 4 d’octubre, a les 7 de la tarda: “Dones a la direcció clandestina del PSUC de Mataró”

80 anys després de l’inici de la Guerra Civil i de la fundació del PSUC, el retorn dels papers de Salamanca i el muntatge d’aquesta exposició representen uns actes de dignitat per a totes aquelles persones que durant molts anys han tingut segrestada una part de la seva memòria. El nucli mataroní de la Fundació Nou Horitzons ha volgut ampliar els continguts de l’exposició recollint documents i testimonis locals del període que va de finals de la guerra fins a les primeres eleccions municipals democràtiques. Es podran veure, doncs, els materials propis de l’exposició itinerant “La infància del PSUC (1936-1939)”, però també molts documents, fotografies i cartells del comitè local del PSUC de Mataró.

En l’acte d’inauguració de l’exposició, que va tenir lloc dimarts a la tarda, l’historiador Andreu Mayayo va ser l’encarregat de donar el tret de sortida amb una conferència que va servir per glosar breument la història del PSUC. Rita Villà, membre del nucli mataroní de la Fundació Nous Horitzons, va ser l’encarregada de presentar l’acte, en el qual també van adreçar unes paraules als assistents Jordi Surinyach, patró de la Fundació Iluro, i David Bote, alcalde de Mataró, qui va tenir paraules d’agraïment al PSUC en la seva tasca municipal a l’Ajuntament de Mataró. Unes cent cinquanta persones van omplir la sala d’exposicions de l’Ateneu de la Fundació Iluro, entre les quals hi havia nombrosos antics militants del PSUC, regidors de diferents grups municipals de l’Ajuntament, així com el coordinador nacional d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), David Cid.

En la seva intervenció, l’historiador Andreu Mayayo, antic militant del PSUC, va definir el seu partit com “el millor de Catalunya”, i va recordar que ha estat l’única formació política catalana que ha cedit el seu arxiu a l’Arxiu Nacional de Catalunya”. Mayayo va explicar les que per a ell són les sis característiques bàsiques de l’ADN del PSUC: en primer lloc, va explicar que el partit neix d’una confluència de diferents forces d’esquerres després del cop d’estat del 1936, un procés que no va ser fàcil però que va demostrar que les esquerres poden guanyar quan sumen, mentre que quan se separen resten. Una segona característica és que el PSUC era el partit dels treballadors i treballadores, i això vol dir que el conflicte principal és el social. En tercer lloc, va recordar que el PSUC era un partit nacional català, que sempre va tenir clar que Catalunya és una nació i que, per tant, té dret a l’autodeterminació, sempre amb la idea de construir una nació amb cohesió social. Un quart tret definitori del partit és que era internacionalista, i que per tant la seva militància creia en la fraternitat universal. En cinquè lloc, Mayayo va explicar que el PSUC va representar el pal de paller de l’antifranquisme al nostre país, sempre amb una cultura unitària que va ser clau en la creació d’altres organitzacions com CCOO o l’Assemblea de Catalunya. Per últim, una altra característica principal és que el PSUC sempre va ser un partit de govern, és a dir, que s’organitzava per protestar però també per transformar i governar.

Andreu Mayayo va concloure la seva conferència amb una reflexió final. Per a l’historiador, actualment “estem en les millors condicions per crear el PSUC del segle XXI, una cosa inimaginable per als que portem molts anys de militància”. Mayayo va recordar que “podrem renunciar a les sigles com ja hem fet en el passat i com segurament farem properament, però mai renunciarem a la victòria i a canviar les coses”.