26.09.18

Acte en homenatge a Francesc Vicens

La sala Martí l'Humà del Museu d'Història de Barcelona va ser l'escenari que va acollir als assistents que van voler recordar i homenatjar la figura de Francesc Vicens

Poc després de la mort d'en Francesc Vicens la Fundació Nous Horitzons va voler celebrar un acte en record a la seva figura, per això ens vam trobar dimecres 26 de setembre a les instal·lacions del MUHBA on familiars, amics i persones que l'admiraven van recordar-lo. L'acte va comptar amb la participació del director del MUHBA, Joan Roca, de la presidenta de la FNH, Dolors Comas d'Argemir, de l'historiador Andreu Mayayo, de l' exdirectora de la Fundació Joan Miró, Rosa Maria Malet i de l'economista Francesc Roca.
Joan Roca va adreçar unes paraules de benvinguda i va explicar alguna anècdota personal amb en Vicens i va destacar la seva bona voluntat i intel·ligència.


Dolors Comas per la seva banda va expressar el profund agraïment a Francesc Vicens en nom de la Fundació Nous Horitzons perquè gràcies a la seva tasca existeix la nostra revista. Vicens va ser un dels creadors de la Revista Nous Horitzons, va treballar perquè aquesta fos possible quan s'editava en plena clandestinitat i també va formar part del nucli de redacció.


Andreu Mayayo va parlar-nos de la militància d'en Francesc al PSUC, un partit comunista, en temps on la militància significava la tortura. Mayayo ens diu que li devem molt a Vicens i que cal reivindicar la seva figura. Ens va parlar d'una de les circumstàncies que més va marcar la vida d'en Francesc, la seva militància comunista dels 28 als 36 anys. Com dèiem abans en aquella època militar en un partit comunista era molt difícil perquè implicava que podies ser objecte de tortura, a banda també implicava trencaments familiars, de país (exili), etc. per tant Mayayo va remarcar la importància del compromís d'en Vicens en un context molt difícil.


També ens va parlar de la seva tasca al PSUC en el seu paper dins el partit treballant per l'elaboració d'un document que tractés el fet nacional, de la seva expulsió l'any 65 del PSUC tot i que sempre va mantenir una relació afectuosa amb la militància comunista i amb les polítiques d'esquerra. Mayayo també ens va expressar que personalment li agraeix de forma infinita la feina d'en Farncesc en desxifrar les cartes enviades en clandestinitat i que li permetés accedir a tota la informació treballada. Mayayo va acabar la seva intervenció fent esment a la memòria prodigiosa d'en Vicens.


Rosa Maria Malet va ser l'encarregada d'explicar-nos la seva tasca com a director de la Fundació Joan Miró, quan van treballar conjuntament durant 5 anys abans que ella el precedís en el càrrec directora de la Fundació Miró. Malet va destacar la seva tasca al capdavant de la fundació en la recuperació de la llengua i la cultura catalana, amb les exposicions per exemple dedicades a Carles Rahola o l'exposició del Congrés de Cultura Catalana, però també el seu treball per mostrar la recuperació dels drets democràtics a Llatinoamèrica.


Malet va acabar la seva intervenció dient que Francesc Vicens va ser el millor ambaixador que tenia Catalunya perquè sabia transmetre els valors del nostre país.


L'economista Francesc Roca va ser l'encarregat de tancar l'acte llegint-nos un escrit redactat per l'ocasió titulat Francesc Vicens i la tercera reivindicació de la societat catalana. A través de la lectura Roca ens explica com es van conèixer a l'editorial Salvat i com Vicens va aconseguir que el mateix Joan Miró fes la coberta del diccionari enciclopèdic català. Francesc Roca ens va parlar de l'exili de Vicens a París, del paper de l'art en la seva vida i de la seva fascinació per la Xina. Va acabar amb una frase "la història és un teatre fantàstic on sovint les victòries ens converteixen en derrota i les derrotes en victòries".

Vídeo de l'acte en homenate a Francesc Vicens: https://www.youtube.com/watch?v=KGAxDCPOSC4&feature=youtu.be